2015. 08. 06.

Bár a magyar küldöttség ma nem szerzett semmilyen érmet, csütörtökön sem unatkoztunk a kazanyi vizes világbajnokságon. Sőt! Új hősöket ismerhettünk meg!

Kazany az új Moussambanikat ünnepelte

Elsie Uwamahorónak sokat köszönhetek! A Burundit képviselő úszó ugyanis pillanatok alatt elérte, hogy egy átmelózott éjszaka utáni elképesztően nehéz ébredést követően rögtön felkeljek! A rendkívül szimpatikus úszó a legendás „Angolnát”, azaz Eric Moussambanit idézve versenyzett a kazanyi világbajnokság csütörtök reggeli selejtezőjében: konkrétan majdnem vízbe fulladt! Szegény Uwamahoróra a szintén nem túl magasan jegyzett tanzániai ellenfele fél medencét vert női 200 gyorson. A publikum szimpátiáját azonnal elnyerő páros annyira zavarban volt a célbaérést követően, hogy meg kellett mutatni nekik, hol tudnak kiszállni a vízből!!! Kell-e mondani: egyikük sem jutott tovább... A legnagyobb közönségsikert azonban mégsem ők aratták, hanem a mindössze 10 esztendős bahreini Alzain Tarek, aki a vizes világbajnokságok történetének legfiatalabb sportolója lett. Ahnt Khaung Htut is kiemelt figyelmet kapott: a 12 éves úszó egyedül indult a 100 férfi mell előfutamában, és hatalmas hangorkán közepette csapott célba, természetesen elsőként! A mianmari sportoló ráadásul összetettben elkerülte az utolsó helyet: 76 induló közül a 74. lett.

Ami pedig a mieinket illeti: 200 mellen az aranyesélyes Gyurta Dániel hozta a kötelezőt, hiszen délelőtti és délutáni futamában is megúszta azt a szintet, ami a döntőbe jutáshoz elegendő volt, de a holnapi finálé megnyeréséhez nyilván már nem lesz az. Tudja ezt Dani is, aki mindent belead majd, hogy újra világbajnok legyen, amivel beírná magát a sportág nagybetűs könyvébe: ugyanis ő lehet az úszósportban az első, aki ugyanabban a számban háromszor is megvédi világbajnoki címét! Szilágyi Liliána a nők 200 méteres pillangó számában döntőjében megmutatta, hogy hazai úszóberkekben miért tartják őt az egyik legnagyobb ígéretnek. Ezzel együtt az éremcsatába most még nem tudott beleszólni, de ami késik, az nem múlik.

Я говорю по-английски

A kora délutáni „üresjáratban” végre találkoztunk egy olyan orosszal, aki anyanyelvi szinten beszélt angolul! Magamom is meglepődtem, hogy három nap után hogy tudtam örülni ennek az apróságnak. Ivan Moszkvából jött, és sofőrködik a világbajnokság idején. Fiatal barátunk készséggel elemezte ki az oroszországi viszonyokat: külön kitérve a helyi autóparkra (mint elmondta: a Lada 40 éve a jövő autóját építi) és a túlfizetett futballistákra.

Elárulta: Fabio Capello szövetségi kapitány menesztése mintegy 9 millió dollárjába került az Orosz Labdarúgó Szövetségnek! .. és hogy hogy lesz ebből eredményes vb-szereplés 2018-ban? „Jók nem leszünk, de jól megrendezzük!” – válaszolta Iván, aki hozzátette: ami őt igazán lázba tudja hozni, az a jéghoki!

Majd Rióban...

Címvédő férfi pólósaink kissé megszenvedtek az Egyesült Államok csapata ellen. Benedek Tibor legénysége ugyanakkor hozta a kötelezőt, és 13-9-re legyőzte az amerikaiakat, így szombaton Montenegró ellen szállnak majd vízbe az ötödik helyért. Nem így tervezték, a csapat szinte minden tagjának tekintetén látszott ez, na de majd Rióban...

Szűcs Tamás, Kazany

(a fotók Samsung Galaxy S6 mobiltelefonnal készültek)