Hét év után legyőzték Gyurta Dánielt. Olimpiai bajnokunk ugyan nem tudta megvédeni címét 200 mellen a kazanyi vizes világbajnokságon, de hozzáállása mindenképpen bizakodásra ad okot Rio de Janeiro előtt.

Kazany ezer arca

Minden eddigi Kazanyra vonatkozó negatív vagy annak tűnő mondatomat visszavonom! Pénteken végre volt annyi szabadidőnk, hogy néhány órára elmentünk várost nézni. Az igazi óvárost, aminek láttán leesett az állam. A Kreml, a belváros és a Kul Sarif mecset minden képzeletet felülmúl. Csodálatosan restaurált épületek, rend, tisztaság és végre mosolygó oroszok. Helyesebben: tatárok! Mert az itteniek végtelenül büszkék múltjukra, és ha ilyen ütemben fejlődnek, hamarosan jelenükre és jövőjükre is azok lehetnek (mai városnézésről szóló cikkemet ITT olvashatják el)

Olimpia Tatárföldön?

Az óvárosból a kazanyi sportolói szállásra vezetett az utunk, ugyanis dél-koreai vendéglátónk, a Samsung alkalmazásában álló John volt olyan kedves, és elintézte, hogy egy órára bemehessünk a vizes vb főszereplőinek lakhelyére, amelyről szintén csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. A két évvel ezelőtti universiadéra épített létesítmény modern, zöld és minden igényt kielégít! (a faluról készült beszámolómat ITT tekinthetik meg) Ide akár már most jöhetnének az olimpikonok... Apropó olimpia! Kazanyban utazgatván feltűnik az embernek, hogy sportlétesítmények és úthálózatok terén már most jobban állnak, mint mi, és ugyebár ne feledjük, Kazanyban nem titkoltan olimpiai pályázatban is gondolkodnak, ha nem is 2024-ben...

Három a magyar igazság

Este aztán jött az, amire bevallom őszintén, személy szerint talán a legjobban vártam a vb-n: Gyurta Dani döntője 200 mellen. Az Újpest klasszisa véleményen szerint kivételes személyiség a magyar sportban: önbizalma irígyésre méltó, küzdenitudása pedig csodálatra. Profizmusa egészen egyszerűen elképesztő. Csütörtökön úgy altatta a mezőnyt, hogy már-már mi, magyarok is kezdtünk egy picit aggódni.

Aztán amikor eljött a pillanat, akkor a mai fináléban „robbantott” is, de ezúttal sajnos ez nem volt elég a sikerhez, a német Koch legyőzte őt és az amerikai Kevin Cordes is gyorsabb volt nála. Olimpiai bajnokunk a szám után kiállt a magyar újságírók elé, belenézett a szemünkbe, és magától elismerte: jókor jött ez a pofon! Majd hozzátette: nem kell aggódni, mert egy év még van Rióig, és feltett szándéka, hogy visszatérjen a csúcsra!

Szűcs Tamás, Kazany

(a fotók Samsung Galaxy S6 mobiltelefonnal készültek)