Ismét igazi magyar-nap volt Kazanyban: bár férfi pólósaink nem remekeltek Montenegró ellen, így csupán a hatodik helyen zárták a vb-t, de este Hosszú Katinka és Cseh László is érmeket szerzett, ha nem is aranyat. Délelőtt pedig még a helyi utcai divatot is megismerhettük. Mondhatom: felemelő élmény volt.

Ne szépítsük: Kazany nem a divat fővárosa

A szombat délelőttöt a tatár főváros sétálóutcájának szenteltük, és bátran állíthatom: jól szórakoztunk, bár itt is szembesültünk azzal, hogy az angol nyelv nem követelmény a helyi üzletekben, vendéglátó egységekben. Viszont a helyiek imádják a sportot! Csak a Bauman utcában annyiszor voltak kitéve a helyi hoki- és focicsapat mezei, plakátjai, hogy már-már mi is Rubin-drukkerek lettünk.

Ennél többször már csak a járókelők öltözködésére csodálkoztunk rá, ami – hogy úgy fogalmazzak – nem igazán versenyképes a mai modern divattal (és akkor még finom voltam). Itt aztán van minden, mi szem-szájnak ingere: félmeztelen kéregető, Putyin pólós-zakós férfi, halikrás felsős srác, „buszsofőr-mellkasú” zokni-szandis úriember, „titokzoknis” rajzoló, tényleg minden.

Nem harap a puli!

Budapest várja a víz szerelmeseit! A kazanyi vb után legközelebb két év múlva a magyar fővárosban találkozhatnak a vízisportok nagy családjának tagjai. Mára ki ne tudná: 2017 nyarán hazánk ad otthont a világbajnokságnak. Ennek megfelelően a szervezők már időben elkezdték a drukkerek „ráhangolását” az eseményre, és a kazanyi aréna szurkolói övezetében egy hangulatos sátrat állítottak fel, ahol kedves, dekoratív és – ami sokak számára már csaknem egy fél orgazmussal felér itt, Kazanyban – nyelveket beszélő hostessek ismertetik meg az érdeklődőkkel Budapest látványosságait, a magyar kultúrát és sportot, valamint a kabalaállatokat, a két puli kutyát.

Szemléltető eszközként hatalmas Samsung LED-tévéket használtak fel, amin a rajongók emlékezetes pillanatokat élhetnek át újra. A sátorban tolonganak a szurkolók, jó látni, hogy ennyi embert érdekel a két év múlva esedékes vb. A gyerekek pedig rajonganak a pulikért!

A vízilabda még mindig Hungarikum!

Férfi pólósainknak Montenegró legjobbjai ellen nagyon nem ment, sorra puskázták el az emberelőnyöket, míg a védekezés most egyáltalán nem állt össze, így a mieink az egyértelmű csalódást jelentő hatodik helyen zárták a tornát.

Benedek Tibor csapatát persze nem kell félteni, de az világos: valamin változtatni kell! Amit biztosan tudunk: a játéktudással ugyebár sosem volt gond... A kétkedőknek, fanyalgóknak meg én tényleg csak azt tudom mondani, hogy ne legyenek telhetetlenek: mert bár világos, hogy ez a csapat a két évvel ezelőttinél gyengébb, de ezt a gárdát mindig mindenki az elődökhöz, azaz a zsinórban három olimpiai aranyérmet szerző Kemény-legényekhez méri. Márpedig lássuk már be végre, hogy olyan generáció, mint amelyre a mostani MVLSZ-elnök csapata épült, egy életben csak egyszer jöhet össze, és az is csak jókora csodával. Legyünk hálásak, hogy láthattuk őket, és drukkoljunk a mostaniaknak, akik CSAPATKÉNT (így, csupa nagybetűvel!) Rióban igenis felérhetnek a csúcsra! Na nem a kazanyi játékukkal... A magyar póló hírnevéről pedig még annyit szabadjon megjegyeznem, hogy beszélgettem  magyar VIP-delegáció egyik jeles képviselőjével, aki azt mondta: minden mára betervezett programjuk borult, mert amikor a helyiek és a nemzetközi testület tagjai megtudták, hogy a mieink délután játszanak, akkor egységesen mindenki úgy döntött, hogy irány az uszoda!

Szpasziba, Katinka, szpasziba, Laci!

Szombat reggelre tele volt a magyar sportsajtó azzal, hogy Michael Phelps üzent Cseh Lászlónak. A 18-szoros olimpiai bajnok klasszis 1:52.94-es idővel csapott célba 200 méter pillangón az amerikai bajnokságban, ami a világ idei legjobbja, és ugyebár mintegy fél másodperccel jobb mint a mi Cseh Lacink vb-sikert érő kazanyi eredménye. Rio de Janeiro előtt ez semmiképp sem jó hír, de a magyar sportoló szombat este a rá jellemző szerénységgel csattanós választ adott amerikai riválisának: parádés úszást bemutatva ha nem is arany-, de ezüstérmet szerzett, és kijelentette: nagyon boldog! Márpedig ez a lényeg! Hiszen a 29 éves úszó teljes éremkollekcióval térhet haza Kazanyból: 200 vegyesen harmadik, 200 pillangón első, míg ma a szám 100 méteres fináléjában második lett! Le a kalappal!

(fotó: MTI)

Hosszú Katinkától talán mindenki aranyérmet várt ma 200 háton, de az Iron Ladynek most be kellett érnie egy bronzzal. A bajai klasszisnak nincs oka a panaszra, elvégre a tatár fővárosban is megmutatta: igazi klasszis, akivel komolyan kell majd számolni Rióban. A kazanyi tapasztalatokból pedig Shane-el együtt bizonyára leszűri majd a megfelelő következtetéseket. Nekünk mindössze annyi dolgunk lesz, hogy továbbra is buzdítsuk őt, akit bármikor felemelő érzés élőben látni, és aki a magyar és egyetemes úszósport jelenlegi egyik legkiemelkedőbb csillaga!

Szűcs Tamás, Kazany

(a fotók Samsung Galaxy S6 mobiltelefonnal készültek)